Hasznos Információk

Hasznos információk a nyaraláshoz, utazáshoz,

Ha Horvátországba utazik, fontos, hogy megismerje, mi várja a szálláshelyen, milyen ellátásra számíthat, milyen egészségügyüi, pénzügyi és biztonsági információkra érdemes figyelni.
Hasznos Információk

Hasznos információk

 

 

Utazás

 

Irodánk kizárólag szállásokat közvetít egyénileg utazó vendégek számára. Gépkocsival történő külföldi utazáshoz rendelkezni kell zöldkártyával és nemzetközi kötelező biztosítással. Az aktuális autópálya-használati díjakról, útviszonyokról a Horvát Autóklub ad hiteles információt.

 

Utazás előtt

 

Horvátországba való belépéshez továbbra is személyazonosító okmány szükséges. Magyar állampolgárok továbbra is érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetnek át a határon. Kiskorúak tekintetében is szükséges a fenti dokumentumok egyike!

 

A Horvátországba való utazáshoz és mindenre kiterjedő aktuális információkat a Konzuli Tájékoztató biztosít, melyet az alábbi linken lehet elérni:

 

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag

 

 Szálláshelyek:

 

A szálláshelyek kategóriákba való sorolása a mindenkori hivatalos, a Horvát Szállodaszövetség kategóriáknak felel meg (a szálláshelyek neve melletti csillagok).

 

A szállodai szobákat a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően általában 14:00 órától lehet elfoglalni és az elutazás napján általában 10.00 óráig el kell hagyni.

 

Az apartmanokban is hasonló az érkezés és elutazás rendje, az előrelátható késői érkezés esetén kérjük, hogy minden esetben és időben informálják a szálláshelyet a megadott telefonszámon.

 

Az érkezés és elutazás elvárt pontos idejét a Voucher tartalmazza.

 

Az apartmanok két vagy több légtérből állnak, míg a stúdiók egy légterűek. Apartmanos vagy stúdióban történő elhelyezés esetén, a teljes apartman árat ki kell fizetni, függetlenül attól, hány fő veszi igénybe a szállást.

 

A szoba, illetve apartman képek a weboldalon tájékoztató jellegűek, nem minden esetben egyezik meg a ténylegesen biztosított szoba képe a fotón szereplő szoba képével.

 

Pótágyak: általában gyermekeknek ajánlott heverő vagy ágy. A pótágyakkal ellátott szobák általában ugyanakkora alapterülettel rendelkeznek, mint a normál kétágyas szobák. A háromágyas vagy négyágyas szobák egy légteresek, esetenként kétágyas szobát jelentenek 1 vagy 2 pótággyal.

 

A szobabeosztás a lefoglalt szobatípuson belül mindig a szálláshely részéről történik, erre vonatkozóan, mint utazási irodának nincs befolyásunk (a kívánságokat természetesen szívesen továbbítjuk a szálláshelyek felé.)

 

Tengerre néző szobák esetén nem tudjuk garantálni a teljes rálátást a tengerre, mivel a szoba oldalt is elhelyezkedhet illetve pl. fák is akadályozhatják a kilátást.

 

A szállodákban hűtőszekrény nem található, a magasabb kategóriájú szálláshelyeken minibáráll a vendégek rendelkezésére.

 

A stúdiók és apartmanok leírásánál az elektromos tűzhely, amennyiben külön nincsen feltüntetve, nem rendelkezik sütővel. Az apartmanoknál a hűtőszekrény általában kis méretű, mélyhűtő része nem alkalmas nagyobb mennyiségű fagyasztott ételek tárolására.

 

Az apartmanok konyhai alapfelszereltsége jó, a legalapvetőbb felszereléseket mindenkor tartalmazza. A szálláshely leírásánál a konyha eszközei bemutatásra kerülnek. Az apartmanokban mindenkor megtalálható a létszámnak megfelelő étkészlet, poharak, csészék, és a nyaralás igényeinek megfelelő konyhai edények.

 

Az apartmanok tisztán kerülnek átadásra. Ha az apartman tisztasága kifogásolható, azt a megérkezéskor a kulcsátvétel helyén jelezzék. Kérjük, ebben az esetben se hagyjanak maguk után mosatlan edényt, evőeszközt és szemetet!

 

Az irodánk által közvetített szálláshelyek ára tartalmazza a gáz- és villanyhasználat díját, a hetenkénti ágynemű és törölközők díját, az elutazás utáni egyszeri takarítási díjat és a ki- és bejelentkezési díjat, ahol külön nincs feltüntetve.

 

A szállások ára nem tartalmazza a tisztítószereket, toalett papírt és nem található kávéfőző valamint speciális háztartási gépek. Sok szálláshelyen nem található TV.

 

Az ár nem minden esetben tartalmazza a klíma és internet használatot, amennyiben a használatáért külön kell fizetni, azt a leírás tartalmazza.

 

A szálláshelyek többségében a parkolás a vendégek számának megfelelő gépkocsi számára biztosított, ahol a parkolásért fizetni kell, vagy a csak nyilvános helyen lehetséges, azt a leírásban jelezzük.

 

Háziállattal csak ott lehetséges a foglalás, ahol ezt külön feltüntetjük. A leírásban szerepel a háziállat ellátás nélküli díja is. Ha házi kedvencét is vinné a nyaralásra, mindenképpen jelezze azt a lekérésnél.

 

Néhány szállás átvételekor esetenként kauciót kell fizetni, melyet elutazáskor visszakapnak. Ha valami hiányzik, elromlott vagy kifogásolható a takarítás, akkor ezek költsége levonásra kerül a kaucióból.

 

Vannak apartmanok ahol külön, egyszeri takarítási díjat kell fizetni a szálláshelyen.

 

A kaució és a külön fizetendő takarítási díj is mindenkor szerepel az ajánlatban.

 

Gyerekkedvezmények: a honlapon található leírások tartalmazzák a konkrét szálláshoz tartozó kedvezményeket. A gyerekek kedvezménye általában 2 fő fizető felnőttel közös szobában történő elhelyezésre vonatkozik. A szülők ágyában általában 2 éves korig alhatnak a gyerekek ingyenesen, az ettől eltérő információkat az egyes szálláshelyeknél megtalálják. 02 -14 év közötti gyermek elhelyezése pótágyon, a legtöbb szálláshelyen kedvezményes áron vehető igénybe. A gyermek életkorának megfelelő kedvezményes ár feltüntetése a szálláshelyek leírásánál, illetve ajánlatokban a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a meghatározott életkorig vehető igénybe.

 

A gyermek életkorának meghatározásánál nem a megrendeléskor, hanem a szolgáltatások igénybevételének kezdetekor betöltött életkor az irányadó.

 

Apartmanok esetében a maximum létszám 2 év alatti csecsemő esetén sem léphető túl (ő is "teljes főnek" számít). Ha vendégeink a megadottnál nagyobb létszámmal érkeznek, a szállásadónak jogában áll a szállás átadását megtagadni, vagy a plusz személyre felárat fizettetni. Ez esetben minden felmerülő következményt, költséget és kellemetlenséget utasainknak kell viselni.

 

Ellátás

 

A félpanziós ellátás reggelit és vacsorát jelent. A vacsora ára csak az étkezést tartalmazza, az étkezéshez elfogyasztott italokért fizetni kell, kivéve, amikor a leírásban jelzésre kerül az ital, amit a vacsorához biztosítanak. A büfé-rendszerű étkezés választéka és minősége a szálloda kategóriájától és a helyi szokásoktól függ. A magánszállások általában nem biztosítanak ellátást.

 

Gépjárművel utazás

 

Gépjárművel történő beutazásnál az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett, szükséges a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártya is.

Horvátországban valamennyi radardetektor használata tilos! Még kikapcsolt állapotban sem megengedett a gépkocsiban tartani. A határon, illetve rendőri ellenőrzés során szabálysértési bírságot szabhat ki a horvát hatóság ezekre, így a berendezéseket utazás előtt célszerű eltávolítani.

 

Sebességkorlátozás

 

Autópályán 130 km/h, autóúton 110km/h, egyéb utakon 90 km/h, lakott területen pedig 50 km/h.

A Horvátországba belépő autóban, gépjárművenként legalább egy sárga-sárgászöld fény visszaverő mellényt kell tartani.

 

Az utakon szigorú közúti ellenőrzésekkel kell számolni. A rendőrség fokozott közúti ellenőrzéseket tart különösen az idegenforgalmi szezonban és a hétvégeken. Az ellenőrzés az előírt sebesség és a követési távolság betartására, a zöldkártya érvényességére, a gépkocsi tartozékok meglétére és az alkoholos befolyás alatt álló gépkocsivezetők kiszűrésére irányul. A kisebb szabálysértések nem vonnak maguk után szabálysértési eljárást, azok helyszíni bírság (300, 400,500 kuna) kifizetésével rendezhetők.

 

Horvátországban az alkohol fogyasztása tiltott, a közlekedési baleset okozásánál súlyosbító tényező és 1,5 % esetén három év börtönbüntetéssel is büntetendő!

 

Telefon

 

Horvátország hívószáma: 00 385 (hazatelefonáláskor Magyarország 0036 hívószámmal hívható). Mobiltelefon lefedettség nem teljes. Levelek, üdvözlőlapok feladása a szállodákban lehetséges, az internetes szolgáltatások a fővárosban és a kiemelt üdülőhelyeken mindenhol elérhetők.

 

Fontosabb telefonszámok

Segélyhívó: 112 Rendőrség: 192 Tűzoltóság: 193 Mentő: 194

Horvát Autóklub - segélyszolgálat:1987

 

A horvát rendőrség magyar mobiltelefonról elérhető tárcsázva a +385 192 telefonszámon. A többi telefonszám kizárólag horvát vezetékes vagy mobiltelefonról hívható, előhívók nélkül.

 

Banki szolgáltatások

 

Az ország hivatalos fizetőeszköze a horvát kuna, 1 kuna (HRK) = 100 Lipa. A nemzetközi hitel- és bankkártyákat az éttermekben és a szállodákban elfogadják. Pénzváltás a hivatalos pénzváltó helyeken ajánlott! Irányárfolyam 1 € = 7 Kuna (változik). A tengerparton fiókokkal rendelkező bankoknál (Zagrebacka Banka, Rijecka Banka, Hrvatska Postanska Banka - Postabank) lehet forintot váltani. A beváltási bizonylat ellenében a Hrvatska Postanska Banka visszaváltja a megmaradt horvát kuna összeget. Árfolyameltérésekre számítani kell. A nemzetközi forgalomban általánosan használt hitelkártyákat (VISA, Eurocard/Mastercard, Amex,Maestro, EC) Horvátországban is elfogadják.

 

Pénzbírság

 

Előfordulhat, hogy valamilyen szabálytalanság miatt pénzbüntetés megfizetésére kötelezik a magyar állampolgárt. A szabálysértés elkövetőjének útlevelét a rendőrség bevonja, azt 72 óráig, illetve a szabálysértési eljárás befejezéséig visszatarthatja.

A pénzbírság általában helyszíni bírság, amit az intézkedő rendőrnél lehet megfizetni, erről nyugtát kap az érintett. Készpénz hiány esetén a legközelebbi postahivatalban fizethető be a bírság, a bírság befizetéséig a rendőrség az úti okmányt visszatarthatja!

 

Háziállatok bevitele

 

A házi kedvencek ideiglenes, rövid időre történő bevitelekor is a háziállatnak rendelkeznie kell az Uniós előírások szerinti útlevéllel, oltási könyvvel és mikrocsippel. Előzetes vérvizsgálatra nincs szükség. A tulajdonosnak rendelkeznie kell oltási könyvvel, melyben az állat azonosító adatai és azonosító jelei fel vannak tüntetve. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal korábban kellett megtörténnie.

 

Segítségnyújtás bajba jutott magyar állampolgároknak:

 

Munkaidőn túl (hétköznap 08.00-17.30, illetve pénteken 14.00) valamint hétvégén és ünnepnapokon, a Zágrábi Magyar Nagykövetség Konzuli Osztálya ügyeleti telefonvonalat tart fenn a bajba jutott, segítségre szoruló állampolgárok részére a +385 99 25 000 50-es mobil telefonszámon.

A bajba került magyar állampolgárok segítséget kérhetnek a rijekai vagy a spliti tiszteletbeli konzulátuson is.

Rijeka - Riva Boduli 1., telefon: +385 51 213 494, illetve +385 51 212 111 Ügyfélfogadás előzetes egyeztetés alapján!

Split - Ivana Gundulića 26. A/II., telefon: +385 21 480 019 vagy +385 21 380 20, ügyfélfogadás munkanapokon 08.00-16.00 óra között.

 

A horvát mentési és katasztrófavédelmi szervezet (DUZS) tájékoztatása alapján, alapesetben a horváton kívül németül, angolul, vagy olaszul beszélő munkatársak fogadják a baleset vagy katasztrófa helyzet miatt segítségre szorulók hívásait.

 

Dohányzás

 

Horvátországban a dohányzás a meleg ételt felszolgáló éttermek kivételével a kávézókban zárt térben is megengedett, amennyiben a vendéglátó ipari egység erre a hatóságoktól engedélyt kapott. A dohányzást megengedő, illetve tiltó jelzés minden vendéglátó ipari egység bejáratán jól láthatóan el van helyezve!

 

18 év alattiakat szeszes itallal nem szolgálhatnak ki és dohányárut sem vásárolhatnak.

 

Egészségügyi tudnivalók

 

Horvátország egész területén jó a közegészségügyi helyzet, kötelezően előírt védőoltás nincs. A csapvíz iható, de fogyasztásra a palackozott ásványvizeket ajánljuk.

A magyar állampolgárok Horvátországban sürgősségi betegellátásra jogosultak. Az ellátás Európai Egészségbiztosítási Kártya vagy Kártyahelyettesítő Nyomtatvány bemutatásával vehető igénybe. A Kártyát vagy a Kártyahelyettesítő Nyomtatványt a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személy részére a lakóhelye szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár adja ki. További információk: /www.oep.hu/oOEP/ Az ezen felüli orvosi ellátás díjköteles, ezért kiemelten javasoljuk utasbiztosítás kötését mindenki számára!

 

Elektromos áram

 

220 volt. A hárompólusú konnektorokhoz adapter szükséges, melyek könnyedén beszerezhetőek

 

 

 

« Információk Horvátoszágról

Hírlevél

Keresés

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ